На 25 март Православната църква отбелязва празника Благовещение - денят,

...
 На 25 март Православната църква отбелязва празника Благовещение - денят,
Коментари Харесай

Благовещение е! Носете пари в джоба, не спете до късно, за да не се разболеете!

 На 25 март Православната черква отбелязва празника Благовещение - денят, в който Дева Мария схваща богатствата новина, че ще роди непорочно заченат наследник, обявена й от Архангел Гавриил. Това е един от непрекъснатите празници в църковния календар, защото всяка година се празнува на една и съща дата. Заедно с християнския празник, българите означават и фолклорния празник Благовец.
Народните поверия гласят, че на Благовещение кукувицата се чува за първи път и това е знак, че пролетта е настъпила. Затова празника в някои региони на България се назовава още " Кукувден ". Обредните песни, които се извършват на този ден оповестяват, че пролетната птичка към този момент е пристигнала, а с нея и пролетта. Според вярванията на старите българи, кукувицата се чува единствено до Еньовден или Петровден, т.е. до началото на лятото, след което замлъква. Това е повода всички да се ослушват за нейното кукане, което предсказва какъв брой години ще живее човек, вслушал се в гласа й. Според друго национално вярване, чуеш ли гласа на кукувица би трябвало да пипнеш парче самун и пара, с цел да си утолен и богат през цялата година, а новата годишна продукция да е плодородна. На този ден момите се пробват да откъснат клонката, на която е била кацнала кукувицата и я носят в пазвата си, с цел да се задомят скоро.

Друг бит, който се съблюдава в навечерието на Благовец е почистването на селските дворове и паленето на обредни пролетни огньове със събраните боклуци. Покрай тях момите запяват обредни песни и потеглят да обикалят къщите в селото, с цел да известят, че кукувиците са пристигнали, а с тях и пролетта. Песните пробуждат и пролетните копнежи на младите, като една от тях гласи, че млад пастир извежда стадото на паша, само че жалее, че се отдалечава от селото, защото няма да получи любовен знак - китки и венци. Чрез обредните песни, които извършват, момите шеговито се присмиват на ергените, като им дават обещание вечеря с недопечена конска глава и черен ръжен самун, а за себе си желаят печена кокошка, дваж пресята бяла погача и ново шиниче с прясно грозде. По този метод Благовешките песни показват хем любовните задявки, хем вярата за изобилие през новия сезон.

Празникът Благовещение има още по-тайнствен и вълшебен смисъл.
Поверия
Народното вярване гласи, че на Благовец дохвърчат кукувиците и лястовиците, с цел да донесат богатствата новина, че зимата си е отишла и лятото е пристигнало. Хубаво е да се носят пари в джоба. Вярва се, че в случай че те закука кукувица, с цел да имаш благодат, би трябвало да се хванеш за паричка.

Момите ще схванат дали ще се задомят, като слагат във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината. На този ден не е хубаво да се спи до късно, с цел да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш.

Смята се, че всяка рана зараства на този ден доста бързо, по тази причина точно на Благовец се пробиват ушите на девойките за обеци.

На този ден имен ден честват: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина. 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР